menu Home
Algemeen

Uitgelezen AanZet: Het verbindende Oranjegevoel!

Paul | 13 juni 2021

Afgelopen vrijdag vond de aftrap van het Europese kampioenschap voetbal plaats en vandaag is het de beurt aan het Nederlands elftal.
Het huis en/of de buurt is versierd, we dossen ons uit in een kledingsetje met veel oranje (elementen) en we zitten in groten getale aan oranje tompoucen.
Als Uitgelezen AanZet kunnen we niet achterblijven, reden voor ons om de Canon van Nederland ter hand te nemen en uit te zoeken waar die toch ietwat merkwaardige oranjebehoefte vandaan komt.
Dus hieronder een stuk uit de Canon:

“Geschiedenis
Waarom oranje en niet het rood-wit-blauw van de Nederlandse vlag? De kleur oranje hoort al eeuwenlang bij Nederland. Dat komt door ons koningshuis. De familie Van Oranje speelt al sinds de zestiende eeuw een belangrijke rol in de Nederlandse politiek.
In de loop van de tijd werd Oranje de kleur die mensen in Nederland verbond, vooral in tijden dat andere landen de baas waren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bijvoorbeeld was oranje de kleur van het verzet tegen nazi-Duitsland.
Tegenwoordig vinden we het vooral heel gezellig, iedereen in het oranje.

Oranje in de sport
Vooral in sport komt het Oranjegevoel naar boven. Sporters winnen natuurlijk zelf. Maar ze doen het ook voor hun land. Nederlanders juichen dan allemaal voor de sporter of het team. Hoe? In het oranje. Dat begon rond 1965, tijdens de Friese Elfstedentocht en in het langebaanschaatsen, met oranje gekleurde tribunes en oranje mutsjes.

Sporthelden met invloed
Er zijn veel sporthelden en -heldinnen in de Nederlandse geschiedenis. Sommigen hebben door hun sportieve prestaties veel invloed in de samenleving. Fanny Blankers-Koen (1918-2004) bijvoorbeeld. Ze won tijdens de Olympische Spelen in 1948 maar liefst vier gouden medailles in de atletiek. Zij was een sportheldin, maar ook een voorbeeld voor vrouwen. Met haar prestaties liet ze zien dat vrouwen veel kunnen bereiken.
Ook voetballer Johan Cruijff (1947-2016) werd na zijn carrière steeds bekender. Mensen vonden hem bijzonder. Hij zei wat hij dacht. En hij deed ‘cruijffiaanse’ uitspraken, zoals ‘elk nadeel heb z’n voordeel’.

Voetbal
In Nederland is voetbal de populairste sport. Geen wonder dus dat bij voetbaltoernooien een ware oranjegekte ontstaat. In 1974 begon het massale Oranjegevoel. Nederland speelde in de WK-finale, maar verloor van Duitsland. In 1988 kwam eindelijk de grote overwinning. Nederland werd Europees kampioen. In 1998 zagen we een veelkleurig elftal dat de verschillende culturen binnen Nederland liet zien. In 2017 werd het Nederlands vrouwenteam Europees kampioen. Het was de doorbraak van het vrouwenvoetbal in Nederland.
Zo vertelt Oranje het verhaal van belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis van Nederland en de sport.”

Tot zover de Canon van Nederland.
Mooi om te weten maar we kunnen dit alles natuurlijk ook reuze vereenvoudigen door te verwijzen naar een uitspraak van Frank Sinatra: “Orange is the happiest color”, en hij kon het weten want was hij niet één van de artiesten die “You’ll never walk alone” mede groot maakte, net zoals onze eigen Leen Huizer?

Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.




This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.