Online Alzheimer Café in het Turks
In een video van het Alzheimer Café Ridderkerk gaat Suat Tas, consulent vrijwilligerswerk bij Facet Ridderkerk, in gesprek met Ali Kaya, interculturele zorgconsulent AZC, over de ziekte dementie. Ali Kaya heeft een speciale training gevolgd bij Alzheimer Nederland en geeft voorlichting in de eigen taal. In de video geeft hij informatie over de ziekte, de signalen om beginnende dementie te herkennen en legt hij uit wat de verschillen zijn tussen vergeetachtigheid (ouderdomskwaal) en dementie.
Ouderen met dementie en een migratieachtergrond krijgen minder vaak en later en diagnose van dementie. Daardoor krijgen zij vaak pas later hulp en ondersteuning. Een tekort aan informatie is één van de oorzaken hiervan en naasten van ouderen met deze ziekte hebben vaak veel vragen.Dementie is een ziekte waar Turkse ouderen en mantelzorgers niet gemakkelijk mee naar buiten treden. Schaamte en onbegrip staan op de voorgrond en er is weinig kennis over de ziekte dementie en de mogelijkheden van behandeling en begeleiding.
De werkgroep van het Alzheimer Café Ridderkerk heeft besloten om een Alzheimer Café in het Turks te maken omdat het belangrijk is dat er minder schaamtegevoelens zijn bij mensen die te maken hebben met dementie in de familie, waardoor ze ook gestimuleerd worden om stappen te nemen en om hulp te vragen. De video is te zien op de website van Karaat Mantelzorg via www.karaatmantelzorg.nl en op Facebook @KaraatMantelzorg. Ook de andere video’s van het Alzheimer Café Ridderkerk kunt u op de website van Karaat Mantelzorg terugzien.
Op de website van Alzheimer Nederland zijn brochures in andere talen te lezen en te betellen over de diagnose dementie voor migranten. Daar vindt u ook een handige tool voor migranten in het Turks, Arabisch en Nederlands: SignaLeren. Met de tool SignaLeren is het mogelijk om dementie te herkennen. In tien korte filmpjes krijgt u op een laagdrempelige manier een overzicht van de kenmerken van dementie. Na elk filmpje kun je als kijker aangeven in hoeverre de situatie herkenbaar is.
Voor vragen of reacties naar aanleiding van het interview kunt e-mailen naar info@karaatmantelzorg.nl of u kunt bellen naar 0180 – 763 717 en vragen naar Angelique Bloemberg, mantelzorgconsulent bij Karaat Mantelzorg.
Het Alzheimer Café Ridderkerk wordt georganiseerd door de werkgroep bestaande uit Karaat Mantelzorg, Salem, Riederborgh, Internos en Aafje. Video is gemaakt door Online Beeldvorming in opdracht van Karaat Mantelzorg.
Comments
This post currently has no comments.