menu Home
Algemeen

Gemeente Ridderkerk dupeert rechthebbenden energietoeslag

Paul | 24 december 2022

door Jan-Hein Visser

Kerst 2022. Het jaar loopt ten einde. Een jaar dat begon met een door de regering afgekondigde en achteraf volledig overbodige lockdown, waarvan veel ondernemers nog steeds moeten herstellen. Een jaar waarin de leider van Rusland een ‘speciale (vredes)operatie’ in de Oekraïne begon, die hij twee dagen voor kerst toch per abuis oorlog noemde. Een jaar met de komst van een asielboot in Ridderkerk, die voorlopig daar ook niet meer weg gaat, een jaar waarin ook Oekraïense vluchtelingen naar Nederland en dus ook naar Ridderkerk kwamen. In veel gevallen wel diegenen die bijvoorbeeld de middelen hadden om als eerste te vluchten. Nog steeds voor een rampzalige oorlogssituatie uiteraard. En zo groeide ook het inwonertal van de gemeente mee met het landelijk gemiddelde. Alleen het aantal sociale/betaalbare woningen niet. Integendeel zelfs. Het tekort is groter dan ooit. Een jaar waarin ook het nieuwe college van B & W in Ridderkerk aantrad. Half mei had de grote winnaar Partij 18 plus een nieuw college gesmeed met de VVD, de SGP en met het CDA. Rechtser was eigenlijk niet eens meer mogelijk. En dat sluit bij voorbaat naadloos aan bij de manier waarop men in de gemeente Ridderkerk omgaat met de financieel meest kwetsbare groepen. Want het heeft er wellicht de schijn van dat dit voorbeeldig gaat, maar in de praktijk valt dat toch bitter tegen. En dat is juist in een tijd met ongekend hoge inflatie en voor velen torenhoog oplopende energierekeningen.

Gemeente Ridderkerk lang niet zo sociaal als ze roept

In het afgelopen jaar is het thema armoede in Ridderkerk ook meer dan ooit naar de oppervlakte gekomen. Op het gemeentehuis roept men maar al te graag hoe goed het is gesteld met alle sociale regelingen. Er worden boekjes uitgegeven, voorlichting over de beschikbare voorzieningen, subsidies en regelingen. Maar hoe staat het er nu echt mee in de praktijk? Met de kerstperiode in aantocht waren er veel evenementen: van kerken tot aan de instellingen zoals Food Company werd er van alles ingezameld voor de minderbedeelden. Bijvoorbeeld om voedselpakketten van samen te stellen.

Zeer opmerkelijk is echter dat in Ridderkerk maar liefst 600 gezinnen afhankelijk zijn van de voedselbank en/of foodcompany. Als dat nog heel even doorgroeit dit aantal – een verwachting die intussen alleszins een reële is – heeft Ridderkerk er daarvan straks net zo veel als een grote stad als Tilburg, die bovendien altijd al bekend stond om het relatief grote aantal inwoners dat er onder de armoedegrens leeft. En een forse inflatie is ook in 2023 voorlopig nog aan de orde. En ook ondanks het door de overheid uitgedachte energieplafond blijft energie buitengewoon duur. De prijzen in de supermarkten gaan zelfs naar verwachting nóg verder stijgen. En een kerstbrood kostte nu al 6,99.

Ridderkerk bij twintig gemeenten waar aanvraag energietoeslag eerder stopte

De titel van dit artikel hebben we expres omgewisseld met de subtitel over hoe sociaal Ridderkerk al dan niet is. Omdat op dit gebied deze gemeente nog wel de grootste flater slaat. Om te beginnen gaf de grote buurgemeente Rotterdam al de energietoeslag van €1300 per maand aan veel meer minima: namelijk iedereen die sowieso op 140% van het minimuminkomen zit. Gemeenten mochten het beleid rondom de energietoeslag zelf naar eigen inzicht uitvoeren. En dat deed de gemeente Ridderkerk dan ook! Het extra ingehuurde personeel was maar tijdelijk beschikbaar. Het speciale energieloket sloot dan ook op 1 december. RTL Nieuws berichtte begin december hierover dat Ridderkerk hiermee één van de twintig gemeenten was in héél Nederland die dit zo uitvoerde. Sommige gemeenten, zoals Zoetermeer sloten ook eerder het loket, maar namen toch weer aanvragen in behandeling toen bleek dat er alsnog mensen zich realiseerden er recht op te hebben.

De verantwoordelijke afdeling in Ridderkerk heeft nooit op vragen hierover van Ridderkerk FM gereageerd. Onze redactie heeft intussen al persoonlijk kennis gemaakt met één gedupeerde, 76 jaar oud, alleenwonend in een slecht geïsoleerde huurwoning, met hoge energierekeningen en met een laag inkomen van AOW en een klein pensioen. Doordat veel ouderen niet goed weten hoe ze naar dit soort informatie moeten zoeken, laat staan hoe zo’n aanvraag digitaal moet, is dit ook in dit geval gebeurd. De gedachte was, daar heb ik toch geen recht op, het is allemaal zo ingewikkeld. Maar het recht op energietoeslag blijkt wel te bestaan. En nu is het dus te laat, omdat Ridderkerk het loket al gesloten heeft. De grote vraag is nu uiteraard hoevéél inwoners van Ridderkerk alsnog recht zouden hebben op de energiesubsidie, en daarmee uit dreigende grote financiële problemen kunnen worden gehouden door torenhoge energiefacturen. Feit is dat het nu voor dit geval te laat is. En dat is op zijn zachtst uitgedrukt schrijnend. Daarnaast is het puur gemeentebeleid om de aanvraagtermijn zo te beperken, want die liep pas vanaf het voorjaar en eindige in Ridderkerk dus al eind november. Voor het uitbetalen van de ‘energietoeslag 2022’ hebben gemeenten nota bene wel de tijd tot halverwege 2023. Des te opmerkelijker is dat bedrijven in Ridderkerk, die nu ook energiesubsidie kunnen aanvragen (geldig voor 2023), dit kunnen doen van half januari 2023 tot en met 31 december 2023. Hiervoor wordt dus wel veel meer tijd uitgetrokken. En wat ook erg opmerkelijk is: bijzondere bijstand voor energiekosten over 2022 (hier gelden wel totaal andere regels voor) kan wél tot 31 december en sterker nog: het kan ook in 2023 nog met terugwerkende kracht worden aangevraagd. Zowel belangenbehartiger voor ouderen ANBO als het instituut voor budgetvoorlichting Nibud hebben grote kritiek geuit op de twintig Nederlandse gemeenten, daaronder dus BAR, die de aanvraagtermijn voor het einde van het jaar sloten en sommigen daarmee een recht ontnamen.

Ook op ander vlak scoort Ridderkerk sociaal nog ondermaats

Ook bijvoorbeeld qua kwijtschelding van de rekeningen voor afvalheffing en rioolheffing is men zelfs in de buurgemeente Barendrecht – waar gemiddeld gezien het inkomen per huishouden nota bene hoger ligt dan in Ridderkerk – ruimhartiger. In Ridderkerk wordt sowieso het bezit van een auto afgestraft; de norm voor het vermogen dat je mag hebben ligt hoger. Ook in andere omliggende gemeenten is het beleid vaak ruimhartiger. Of we het nu over Molenlanden of Rotterdam hebben. En daar waar in bijvoorbeeld in Arnhem een proef loopt voor samenwonen zonder korten op de uitkering, werd dit voorstel, dat in Ridderkerk door Echt voor Ridderkerk werd ingediend, lachend weggehoond en weggestemd Ook Amersfoort besloot vlak voor kerst om dit op proef te gaan doen.

Wij wensen iedereen hoe dan ook een goede jaarwisseling. Voor ‘vuurwerkvrije zones’ kunt u geheel Rotterdam én Schiedam bezoeken. In Ridderkerk mag echter op de door de gemeente aangewezen vuurwerkvrije zones na, overal worden geknald! Nu nog hopen dat het college van B & W in 2023 ook gaat knallen: op sociaal vlak welteverstaan. Want 2023 wordt voor velen een financieel zwaar jaar.

Link gemeente Ridderkerk aanvraag bijzondere bijstand energiekosten: https://www.ridderkerk.nl/bijzondere-bijstand-voor-energiekosten

Link naar artikel RTL Nieuws over de twintig gemeenten die het aanvraagloket voortijdig sloten: https://www.rtlnieuws.nl/economie/life/artikel/5350249/energietoeslag-aanvragen-loket-gesloten-gemeenten-mankracht-mist?fbclid=IwAR2qt8-Ca3qH3ZdoAJH0YZE8sTjm6f11bQyYIWiR_oaN1-FjblpYvybWDaQ

Link naar Rijksoverheid hoe vraag ik energietoeslag aan:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/koopkracht/hoe-vraag-ik-de-energietoeslag-aan?fbclid=IwAR0qWWF7FMIOjDEDOJskU3RpJqVECwWXIRv559jVEV4Fw7K6xc3o7JxbW7I#anker-4-energietoeslag-in-2022-en-2023

Link naar Stimulansz Handreiking eenmalige energietoeslag 2022
https://www.stimulansz.nl/wp-content/uploads/2022/12/Handreiking-eenmalige-energietoeslag-Stimulansz-22-12-22-1.pdf

Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.




This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.