menu Home
Algemeen

Duizendknoopdepot Havenbedrijf Rotterdam groot succes

Paul | 27 december 2023

Het vier jaar geleden aangelegde Duizendknoopdepot in de haven van Rotterdam blijkt een groot succes. Met 7500 vrachtwagens werd toen 125.000 ton duizendknoop met grond en wortels gedeponeerd in een speciaal daarvoor aangelegde opslaglocatie van tien meter hoog aan de Coloradoweg op de Maasvlakte. Door dit in te pakken met speciaal doek, wilde Havenbedrijf Rotterdam de van origine Japanse plant verstikken. Het depot is nu geopend en onderzoek wijst uit dat dit gelukt is. De grond is dus vrij van de Aziatische Duizendknoop, kan worden hergebruikt en de locatie kan worden uitgegeven.

De Rotterdamse haven had vier jaar geleden ernstig te stellen met de Duizendknoop. Door de extreem sterke wortels, kan de plant schade veroorzaken aan gebouwen, wegen en is een bedreiging voor de biodiversiteit. Om de plant uit te roeien, doet sindsdien ingenieursbureau Iv uit Papendrecht namens Havenbedrijf Rotterdam onderzoek en proeven naar bestrijdingsmethodes. Dat gebeurt in overleg met de Wageningen University en Bureau Stadsnatuur. En met succes: de Duizendknoop komt steeds minder voor in de Rotterdamse haven. Kwam de plant vijf jaar geleden nog voor op bijna acht ha havengebied, nu is dat nog ongeveer één hectare! Als het gaat om de Duizendknoop heeft de haven momenteel het meest te duchten van de directe omgeving. Er wordt nog steeds te weinig gedaan aan het definitief verwijderen van de Duizendknoop.


Duizendknoopvrij

Op verschillende locaties in het Rotterdamse havengebied zijn ingenieursbureau Iv en Bureau Stadsnatuur in opdracht van het Havenbedrijf nog actief met verschillende bestrijdingsmethodes. De methodes lopen daarbij uiteen van besproeien met zout water tot het onder zuurstofloze omstandigheden laten opvreten door bacteriën in de bodem. Het uiteindelijke doel is de haven duizendknoopvrij te krijgen en om te komen tot een staalkaart van bestrijdingswijzen voor de beheerders van het Havenbedrijf.

Voormalige Duizendknoopgrond wordt gebruikt voor verhoging Slufterdijk (Ries van Wendel de Joode)

Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.




This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.