menu Home
AlgemeenVerkeer

Werkzaamheden A15 tussen Ridderkerk-Zuid en Deil

Paul | 12 juli 2024

Driehonderd man zijn vanaf vrijdag 12 juli dag en nacht in de weer om de A15 tussen Gorinchem en Deil van nieuw asfalt te voorzien. Dat betekent forse verkeershinder voor automobilisten. De weg tussen Gorinchem en Deil is twee weken voor al het verkeer afgesloten; steeds één week per rijrichting.

Vrijdagavond 12 juli om 22.00 uur gaat de A15 vanaf knooppunt Gorinchem richting knooppunt Deil dicht tot vrijdag 19 juli om 05.00 uur. Tijdens de afsluiting krijgt de gehele rijstrook een nieuwe asfalt toplaag, de asfalteringswerkzaamheden worden door Boskalis vooral in de nachtelijke uren uitgevoerd. Het nieuwe asfalt heeft een levensduur van tien tot twaalf jaar. Overdag worden andere zaken aangepakt, zoals vervanging of reparatie van vangrails en het afgraven en verlagen van de middenberm, waar nodig. Dit om het water goed af te kunnen te voeren van de rijbanen. Ook wordt onderhoud uitgevoerd aan 45 bruggen en viaducten, zoals betonreparaties en het vervangen van voegen.

In totaal gaat de A15 twee maal twee weken dicht en drie maal een weekend. In juli wordt gewerkt op het weggedeelte tussen Gorinchem en Deil; in augustus gaat het om de weg tussen knooppunt Gorinchem en Ridderkerk. Er wordt zeventig kilometer asfalt vervangen daarvoor wordt straks dag en nacht doorgewerkt. Omdat het zo’n omvangrijk traject is, is er gekozen voor weekafsluitingen. Dat is beter voor de veiligheid van de wegwerkers, maar biedt ook duidelijkheid naar de omgeving. Er zijn zoveel mogelijk bewoners en bedrijven geïnformeerd. Ook zijn flyers in tien talen uitgedeeld aan vrachtwagenchauffeurs bij onder andere tankstations en andere rustplaatsen langs de snelweg. Ook tankstations zijn tijdens de weekafsluitingen niet bereikbaar.

Deze weekafsluitingen zijn inmiddels niet meer uniek, maar zullen in de toekomst steeds vaker gebeuren. Er staat veel werk op de planning, veel asfalt is aan vervanging toe.” Hulpdiensten mogen tijdens de weekafsluitingen van 06.30-19.00 uur voor spoed gebruik maken van de snelweg. In de avond en nacht wordt per geval gekeken of dat kan, anders moeten ook zij gebruik maken van het onderliggend wegennet. Speciaal daarvoor heeft Rijkswaterstaat workshops gegeven aan hulpdiensten. ,,In de avond en nacht is het minder druk op de weg, zodat hulpdiensten daar minder kans op vertraging hebben. In de nacht worden de asfalteringswerkzaamheden uitgevoerd.


Naast voorlichting over de afsluiting biedt Rijkswaterstaat bij haar mobiliteitsaanpak ook gekozen voor kortingen op de waterbus en laat ze de beverbus naar de Biesbosch rijden. ,,Maar mensen moeten rekening houden met vertraging die kan oplopen tot een uur of meer. Overal langs de snelweg en de afsluitingen hebben we 25 camera’s hangen die live meekijken. Ook gaan we dagelijks evalueren met de hulpdiensten. Afgesproken is dat die van twee kanten aanrijden tijdens de afsluiting. We hebben in dit gebied te maken met drie verschillende veiligheidsregio’s dus dat is best een uitdaging.” De langste afsluitingen zijn twee weken in juli en twee weken in augustus. Rijkswaterstaat verwacht zelf dat het in augustus meer verkeershinder zal opleveren. Vooral voor Gorinchem zal de hinder groot zijn, omdat bij beide afsluitingen de weg vanaf knooppunt Gorinchem is afgesloten. 

Written by Paul

Comments

This post currently has no comments.

Leave a Reply


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.




This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.