Onderzoek naar flexwonen in Ridderkerk
Onderzocht is voor welke doelgroepen flexwonen een oplossing zou kunnen bieden voor de tijdelijke huisvestingsbehoefte en welke locaties in Ridderkerk daarvoor geschikt zijn.
Wethouder Kees van der Duijn Schouten: “De woningmarkt staat enorm onder druk. Daar proberen we op verschillende manieren oplossingen voor te vinden. Enerzijds door woningen te bouwen, anderzijds door creatief om te gaan met tijdelijke huisvesting. In 2025 moeten we bijvoorbeeld weer een nieuwe plek vinden voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Zij wonen nu in tijdelijke woningen van Wooncompas, waar ze eind 2025 uit moeten. Met flexwoningen willen we wat meer lucht op de gehele woningmarkt brengen.”
Locatie en doelgroep
In het onderzoek is een inventarisatie gemaakt van mogelijke locaties voor flexwoningen. Daarbij zijn tientallen locaties in Ridderkerk onderzocht. Uiteindelijk heeft het college één locatie als meest kansrijk aangestipt: de grond tussen Sportlaan – Rotterdamseweg – Benedenrijweg. De gemeente wil samen met Wooncompas op deze plek een locatie ontwikkelingen van zo’n 90 – 130 woningen voor Oekraïense vluchtelingen, spoedzoekers en zogenoemde herhuisvesters, voor een periode van 15 jaar. Wethouder Van der Duijn Schouten: “Met flexwoningen op deze locatie slaan we twee vliegen in een klap. We creëren een plek waar we Oekraïense vluchtelingen kunnen blijven opvangen en tegelijk biedt het kansen om andere Ridderkerkers ook tijdelijk te kunnen huisvesten.”
Proces
In 2025 gaat de gemeente aan de slag met de flexwoningen. Hiervoor moeten nog de benodigde procedures worden doorlopen. Er zal een omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanacitviteit (BOPA) worden aangevraagd. Bij de omgevingsvergunning aanvraag zal ook een onderbouwing zijn opgenomen waaruit blijkt dat dit plan aanvaardbaar is, rekening houdend met alle voor de fysieke leefomgeving relevante aspecten. De gemeenteraad moet hier ook nog een bindend advies voor afgeven.
Toelichting doelgroepen
– Spoedzoekers zijn mensen die bijvoorbeeld te maken krijgen met het eindigen van een relatie of economische daklozen. Deze groep komt vaak niet in aanmerking voor een woonurgentie, maar kunnen wel per direct op straat komen te staan.
– Herhuisvesters zijn mensen die uit hun huurwoningen moeten in verband met sloop. Wooncompas is verplicht deze mensen vervangende huisvesting aan te bieden. Dat legt een grote druk op de woningvoorraad. Voor een deel van deze doelgroep kunnen flexwoningen een oplossing zijn.
Foto: Jos Wesdijk
Comments
This post currently has no comments.