HAAGSE FILM OVER HET VERGISSINGSBOMBARDEMENT OP BEZUIDENHOUT TIJDENS DE TWEEDE WERELDOORLOG
Bezuidenhout, de film over het vergissingsbombardement dat op 3 maart 1945 in de wijk plaatsvond.
De film zal vanaf 22 april ook in Landvast Alblasserdam te zien zijn.
OVER DE FILM
Johan Zuiderwijk woont met zijn gezin en vrienden in de wijk Bezuidenhout in Den Haag. Als de oorlog uitzichtloos lijkt, besluiten ze samen een verzetsgroep op te zetten.
De groep ontdekt dat Duitsers in het Haagse Bos V2 raketten hebben geplaatst, die gericht staan op Londen.
Terwijl de verzetsgroep steeds meer risico neemt tijdens haar operaties, komt Johan erachter dat er onder hen een verrader aanwezig is.
Ondertussen bereiden de Britten zich voor op het bombardement van het Haagse Bos. Dat gaat uiteindelijk gruwelijk mis in de ochtend van 3 maart 1945.
EXTRA INFORMATIE OVER HET BOMBARDEMENT
Door verkeerde coördinatie van de Britse geallieerden, onverwachte harde wind en slecht zicht vielen de bommen op dit bevolkte gebied in de stad. Het per ongeluk bombarderen door de Britse geallieerden op de wijk Bezuidenhout in Den Haag was een van de dodelijkste bombardementen uit de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Een groot deel van de wijk ging in vlammen op en honderden mensen kwamen om. Het drama was enorm. Toch is deze gebeurtenis bij veel mensen niet bekend.
OVER FILMMAKER DIRK GUNTHER MOHR
Gunther Mohr (43) is een acteur en scenarioschrijver uit Den Haag. Hij schreef het scenario voor Bezuidenhout, produceerde de film en speelt de hoofdrol. Gunther Mohr legt uit dat toen hij de geschiedenis van Bezuidenhout, waar hij woont, ging onderzoeken, hij ontdekte dat er nog nooit een film was gemaakt over het dramatische bombardement van 3 maart 1945. Hij merkt op dat dit bombardement minder bekend is dan dat van Rotterdam en Nijmegen en wil daar verandering in brengen. Het geld voor de film haalde hij op via een succesvolle crowdfundingscampagne, die 35.000 opleverde. Gunther Mohr: “Veel geld, maar het is alsnog een enorme uitdaging om voor dat bedrag een oorlogsfilm te maken. Ter vergelijking: Zwartboek van Paul Verhoeven kostte 16 miljoen dollar.” Uiteindelijk kon Gunther Mohr met zijn team 6,5 dag draaien en een film maken van 50 minuten.
CAST EN CREW
De cast en crew van de film zijn allemaal professionals in het vak. Omdat ze het een sterk script vonden en de noodzaak zagen om dit verhaal te verfilmen wilden ze allemaal meewerken.
CROWDFUNDING EN HULP VAN WIJKBEWONERS
Er waren verschillende tegenprestaties tijdens de crowdfunding. Je kon je naam op de aftiteling laten zetten, kaarten kopen voor de première en je kon zelfs figureren in de film. Deze tegenprestatie bleek een enorm succes want alle 75 plekken waren in een mum van tijd uitverkocht. Veel figuranten kwamen uit de wijk omdat ze het belangrijk vonden dat de film er zou komen en ze wilden graag onderdeel van de film zijn.
MOTIVATIE OM DEZE FILM TE MAKEN
De film is gemaakt als eerbetoon aan de slachtoffers en hun nabestaanden. Daarnaast is het de bedoeling om het bewustzijn over het bombardement te vergroten.
Dit jaar herdenken we dat het bombardement 80 jaar geleden heeft plaatsgevonden en vieren we dat Nederland 80 jaar geleden is bevrijd.

Comments
This post currently has no comments.