Benu apotheek sluit op valreep overeenkomst met DSW
door Jan-Hein Visser
De grote landelijke apothekersketen Benu heeft op de valreep van 2022 een nieuw contract voor 2023 gesloten met zorgverzekeraar DSW. De onderhandelingen verliepen zeer moeizaam. Of alle details al rond zijn is nog wel de vraag: Benu had tot de laatste dagen van december namelijk géén nieuwe overeenkomst met DSW en enkele andere grotere verzekeraars zoals VGZ. Wat Benu vervolgens deed viel niet bij iedereen in goede aarde: de apotheek stuurde namelijk een email naar haar klanten om te waarschuwen dat het verstandig was om nog snel naar een zorgverzekeraar over te stappen, waarmee de keten op dat moment al wél een overeenkomst had. Zo niet dan moesten klanten er rekening mee houden dat ze hun medicijnen geheel of gedeeltelijk zelf zouden moeten gaan voorschieten vanaf 2023. Dit leverde veel boze reacties op, die vooral aan Benu waren gericht. De diverse verzekeraars op hun buurt adviseerden hun klanten juist om in 2023 van apotheek te gaan wisselen. Intussen is officieel gemeld dat DSW en Benu een contract hebben afgesloten en blijkt de commotie voor niets te zijn geweest. Het spel van de onderhandelingen is hard gespeeld.
Benu maakte zich in Ridderkerk niet geliefd
Ook in Ridderkerk leidde dit alles tot de nodige bezorgde reacties. Dat komt omdat in Ridderkerk verhoudingsgewijs veel verzekerden van DSW zijn. Zo biedt de gemeente een speciale polis van DSW aan voor de lagere inkomensgroepen. En Benu zelf is sinds vorig jaar prominent aanwezig. Het is ook niet de eerste flater die Benu dit jaar heeft geslagen. De apothekersketen nam in 2021 Aptoheek Jan Luyken in gezondheidscentrum Goed over evenals aptoheek Vlietplein. Daarbij werd ‘boventallig personeel’ direct de laan uitgestuurd. Vervolgens kwam het afgelopen najaar bij Benu in Ridderkerk tot dermate grote ‘personeelstekorten’ dat de apotheek de openingstijden zeer drastisch inperkte. En daarover werd bijzonder slecht gecommuniceerd: regelmatig stonden klanten voor een gesloten deur en kregen de mededeling later terug te komen. Weliswaar konden bestellingen en het afhalen (met een automaat) doorgaan, maar ook telefonisch was de apotheek vrij slecht bereikbaar.
Stakingen en vakbond Benu personeel
Het personeel van Benu valt die problemen nauwelijks aan te rekenen. Sterker nog: de situatie met de personele bezetting werd zo penibel dat november jongstleden o.a. de vestiging in Ridderkerk in staking ging om hiertegen te protesteren. Al eerder werd een eigen Vakbond van Benu Apothekers (VVBA) opgericht omdat er veel onvrede heerste over de arbeidsvoorwaarden voor het personeel.
Benu is een machtige keten die de laatste jaren bezig is geweest om veel kleinere apotheken op te kopen. De verregaande liberalisering van de Nederlandse gezondheidszorg heeft geleid tot diverse steeds machtiger wordende partijen en het is de vraag of dit allemaal gunstig uitpakt voor patiënten. Recent in elk geval niet: door beperkte openingstijden, maar ook de beperkte beschikbaarheid van veel medicijnen leidt tot de nodige onvrede bij klanten én artsen. Benu is in eigendom van Brocacef wat weer onderdeel is van Phoenix groep. Dit zijn oppermachtige spelers in de farmaceutische industrie. De keten betrekt bij voorkeur haar medicijnen bij producenten die ook daaronder vallen.
Comments
This post currently has no comments.