Rijsoord vergeet te winnen

Paul | 29 september 2024

door Wim de Rooij

Rijsoord is zaterdagmiddag in Zwijndrecht bij Pelikaan niet verder gekomen dan een gelijkspel. Het niveau van beide ploegen was onder de maat en de meeste toeschouwers zullen zich op deze eerste herfstzaterdag niet echt vermaakt hebben. Natuurlijk was er veel inzet van beide kanten, maar alleen daarmee win je niet een wedstrijd. Daar is meer voor nodig, de ontegenzeggelijke wil om te winnen bijvoorbeeld, en die ontbrak ogenschijnlijk. Want daarvoor werd te onrustig gespeeld en werden nauwelijks kansen gecreëerd.

Voorafgaand aan de wedstrijd waren de cijfers duidelijk. Rijsoord had de eerste wedstrijd in deze nieuwe competitie gewonnen en Pelikaan had hem ruim verloren. Natuurlijk wilden de Zwijndrechters winnen om de ‘foute uitslag’ tegen ZBC 97 (5-2) van vorige week recht te zetten. En Rijsoord wilde graag blijven aanhaken bij de koplopers in deze nog jonge competitie. En ook speelde het resultaat van de wedstrijd in de tweede klasse van het vorige jaar mee toen Rijsoord na een nipte voorsprong direct na de rust drie doelpunten om de oren kreeg. Rijsoord kwam hierdoor in de degradatieproblemen en is daar toen niet meer uit gekomen. Ook Pelikaan degradeerde, zoals nog drie teams vanuit de tweede klasse. Het werd dus een weerzien voor beide teams.

In de eerste helft waren er voor beide ploegen nauwelijks kansen. De aanvallers van Rijsoord verzandden vaak in de verdediging van Pelikaan en aan de andere kant had de verdediging van de Kraaien het goed onder controle. Tot na iets meer dan een half uur spelen het doelpunt voor de thuisploeg viel. Doelman Elton Evora wilde snel de bal weer in het spel brengen, maar gooide uit naar een plek waar niet een speler van Rijsoord stond en dus kon Pelikaan snel de aanval weer overnemen. Vanaf de rand van het strafschopgebied was het Timo Nossent, die de 1-0 aantekende. Ook hierbij zag de doelman van Rijsoord er niet goed uit. Rijsoord had die eerste helft zelfs nog een tweede treffer tegen kunnen krijgen, toen Jesper Nossent de ver voor zijn doel staande Evora vanaf zijn eigen helft probeerde te passeren. Gedragen door de wind kwam het schot ver, maar kwam het tot opluchting van heel Rijsoord naast het doel van Elton Evora terecht. De Kraaien drongen tegen het einde van de eerste helft steeds meer aan, maar het ontbrak aan een afwerking op het doel van de thuisploeg, voor wie het in die fase van de wedstrijd pompen of verzuipen was. Tegen de rust was er nog een fraaie kans voor Rijsoord, toen Lulu Statia een vrije schop mocht nemen. De bal kwam op de juiste plek terecht, maar spits Sjacco Meijer miste de opgelegde kans om de gelijkmaker te scoren.

Rode kaart

Na de rust eenzelfde spelbeeld met een Rijsoord dat de thuisploeg onder druk probeerde te zetten. Dat lukte deels, want echt gevaarlijk waren de aanvallen niet. Na negen minuten in die tweede helft had Pelikaan haar voorsprong moeten uitbreiden, maar op onnavolgbare wijze werden schoten op het doel door doelman en verdedigers gekeerd. Rijsoord kon weer opgelucht ademhalen. Met nog 25 minuten te spelen kwam Rijsoord toch en verdiend langszij. Na de niet bestrafte handsbal van Davy Klaassen bij Ajax weet je het tegenwoordig niet meer, maar scheidsrechter Stefan Fleuren constateerde een handsbal bij één van de verdedigers van Pelikaan en kende Rijsoord een strafschop toe. Sjacco Meijer ontfermde zich over dit buitenkansje en scoorde onberispelijk de gelijkmaker. Rijsoord zette aan en wilde meer en zag een mooie kans voor Lulu Statia via de doelman over de achterlijn gaan. En na het doelpunt van Rijsoord wilde ook de thuisploeg meer en moest de verdediging continue alert blijven. Twee minuten voor het officiële einde van de wedstrijd ontworstelde Lulu Statia zich aan een aanval van Pelikaan en kon hij over rechts op volle snelheid op de doelman afgaan, ware het niet dat hij getorpedeerd werd door Jesse de Raad. De verdediger van Pelikaan had geen moment oog voor de bal en alleen voor de doorbrekende Statia. Scheidsrechter Fleuren twijfelde geen moment en dus kon De Raad met een rode kaart de douche opzoeken. Gelukkig kon Lulu Statia de wedstrijd vervolgen, maar het had ook anders kunnen aflopen. Zonder verder tot doelpunten te komen floot de scheidsrechter met nog enkele minuten extra de wedstrijd af.

Door het gelijke spel voert Rijsoord met nog vier teams met vier punten de ranglijst aan. Ook ZBC97, dat in de eerste wedstrijd ruim van Pelikaan won en zaterdag met 3-3 gelijk speelde bij IJsselmonde FC, staat in dat rijtje en dat is de tegenstander van Rijsoord zaterdag aanstaande. De wedstrijd op het Kraaiennest begint om 14.30 uur.

Opstelling: Elton Evora – Timo Versteeg – Kevin Versteeg – Vince van Nes – Chakib Lechheb (89. Michael Harding) – Lulu Statia – Danny Haasdijk – Melivai Krolis – Sjacco Meijer – Jeremy Boshart – Joel Shahzad (84. Enriqué Edomaruse).

Foto’s: Leen Kruithof