Rijsoord wint, maar maakt het zichzelf onnodig moeilijk

Paul | 14 oktober 2024

door Wim de Rooij

Natuurlijk was Rijsoord terecht blij met de overwinning op FC IJsselmonde, maar door slechts één doelpunt te scoren en veel kansen te laten liggen maakte de ploeg het zichzelf onnodig moeilijk. Zeker tegen het einde van de wedstrijd, die scheidsrechter Pekaar uit Baarle-Nassau niet minder dan tien minuten langer liet duren, geloofde de thuisploeg meer en meer in een gelijkspel. Echter de verdediging van Rijsoord hield stand en zorgde ervoor dat de Kraaien nu de ranglijst aanvoeren. Dat is de laatste jaren wel eens anders geweest.

Deze wedstrijd in de derde klasse was bepalend voor de positie op de ranglijst voor beide teams. Was het aan- of afhaken. Ook deze zaterdagmiddag bleek weer eens dat de derde klasse een niveau is wat Rijsoord organisatorisch niet gewend is. Wedstrijdformulieren waren bij de thuisploeg niet aanwezig, zodat naar de opstelling en de namen van de tegenstander maar geraden moest worden. Maar kennelijk is dat het niveau waarin Rijsoord zich de afgelopen jaren gemanoeuvreerd heeft. Ook de scheidsrechters zijn van het niveau van een derde klasse en zo ook scheidsrechter Pekaar deze zaterdagmiddag. De man haalde zich, zeker in de laatste fase van de wedstrijd, de woede van het publiek van IJsselmonde op zijn hals. En hij had niet altijd ongelijk in zijn beslissingen, alhoewel zijn optreden soms wel eens vraagtekens opriep. Zo sprak hij in de eerste helft wel enkele minuten met de assistent-trainer van Rijsoord en later die van IJsselmonde om hen op hun nummer te zetten en te waarschuwen voor verdere maatregelen.

Maar het gaat tenslotte om het spel op het veld en Rijsoord begon deze wedstrijd door de tegenstander direct onder druk te zetten. Dat leverde kansen op en wel zoveel, dat Rijsoord in de rust eigenlijk met 0-4 voor had moeten staan, maar het scorebord wees een bloedeloze 0-0 aan. In de zevende minuut hadden de Kraaien al moeten scoren toen tot tweemaal toe de lat werd geraakt. Een minuut later weer een opgelegde kans, maar verdediger Jeremy Boshart kopte de bal hoog over. De kansen waren er dus wel en nu de afronding daarvan nog. Na een twintig minuten kwam de FC IJsselmonde wat meer in het spel en werd het een wat meer gelijkwaardige wedstrijd. Echter vijf minuten later bij een snelle uitval weer een kans voor Rijsoord, maar Sjacco Meijer raakte de paal. Aan de andere kant liet FC IJsselmonde zich ook niet onbetuigd toen Ali Boha na net een half uur voetballen een opgelegde kans kreeg, maar zijn schot ging naast het doel van Elton Evora. Zes minuten later weer een kans voor Sjacco Meijer en het was moeilijker om deze kans te missen dan te maken. Tot zijn eigen ontsteltenis ging de bal naast het doel. Was het de druk tegen zijn oude ploeg, die hem minder scherp maakte of was het gewoon domme pech? De voor hem zo bekende supporters vonden het in ieder geval prachtig.

Revanche

Tien minuten na de rust kreeg Sjacco Meijer revanche op het publiek van FC IJsselmonde. Na een prima actie van Melivai Kroli plaatse hij de bal ogenschijnlijk eenvoudig achter de doelman van de Rotterdammers; 0-1. Dit zeker tot zijn eigen opluchting. Een minuut later alweer een opgelegde kans voor Rijsoord toen scheidsrechter Pekaar weigerde te fluiten voor buitenspel. Nadat een eerste kans was verkeken kreeg Joël Shahzad de kans om de bal in het lege doel te schieten. Echter de bal ging naast. Overigens zorgde het optreden van de scheidsrechter in deze situatie voor de nodige discussies in en buiten het veld. Sjacco Meijer kreeg nog een kans, maar zijn schot ging over. En aan de andere kant ondersteunde hij de verdediging weer door een schot naast het doel te koppen. De bal was waarschijnlijk toch naast gegaan, maar het tekent de inzet dat je als aanvaller ook op het juiste moment je verdediging ondersteunt. De laatste tien minuten en de tien minuten extra tijd waren voor de thuisploeg, die de gelijkmaker wilde forceren, maar Rijsoord gaf geen enkele krimp en dus konden na honderd minuten drie belangrijke punten aan het totaal worden bijgeschreven.

Volgende week zaterdag staat er alweer een uitwedstrijd voor Rijsoord op het programma, wanneer een bezoek aan Drechtstreek wordt afgelegd. Het team won afgelopen zaterdag met 2-4 bij ZBC en staat op de derde plaats met een punt minder dan RIjsoord. De Kraaien zijn dus gewaarschuwd en de technische staf en de spelers worden veel succes toegewenst.

Opstelling: Elton Evora – Jeremy Boshart – Kevin Versteeg – Vince van Nes – Damian Muller – Danny Haasdijk – Chakib Lechheb – Lulu Statia – Joël Shahzad (74. Enriqué Edomaruse) – Sjacco Meijer (90. Dogan Kulup) – Melivai Krolis (85. Kingsley Hout).

Foto’s: Leen Kruithof