Rijsoord verliest van zichzelf

Paul | 19 oktober 2024

door Wim de Rooij

Speel je een uitstekende eerste dertig minuten en wellicht de beste minuten tot nu toe dit seizoen. En toch sta je aan het einde van de wedstrijd met lege handen, omdat je de tegenstander in de wedstrijd laat komen. Het overkwam RIjsoord zaterdagmiddag in Papendrecht tegen Drechtstreek, dat de drie volle punten in ‘huis’ hield. En het was niet de eerste keer dit seizoen dat Rijsoord de tegenstander weer in het zadel hielp. Ook debet aan het verlies was deze zaterdagmiddag doelman Elton Evora, die zich aan het einde van de eerste helft op weg naar de kleedkamer Rijsoordonwaardig misdroeg en een reclamebord kapot schopte. Het kwam hem op een gele kaart te staan en later wellicht op een factuur voor de kosten van een nieuw reclamebord.

Voorafgaand aan de wedstrijd moest de technische staf nadenken hoe de absentie van de geblesseerde spits Sjacco Meijer en de eveneens afwezige Vince van Nes moest worden opgevuld. Michael Harding nam de positie van spits in en dus kon de wedstrijd beginnen onder leiding van scheidsrechter Willem van Bleek, die een prima wedstrijd zou fluiten. Dat mag ook wel eens gezegd worden.

Direct vanaf het eerste fluitsignaal zette Rijsoord de toon en viel het gedisciplineerd en geconcentreerd aan. Drechtstreek kon daar weinig tegenover stellen en moest zich beperken tot verdedigen. Het maken van doelpunten blijkt al enkele wedstrijden een ‘ding’ voor Rijsoord. De kansen worden wel gecreëerd, maar het afronden is nog steeds een probleem. Als dat nu eens wat beter ging lopen, dan stel je een overwinning voor de rust al veilig. Nu waren het prima acties van onder andere Lulu Statia, die tweemaal doelman Alihan Ulusoy op zijn weg tegenkwam en verder was er een mooie voorzet van alweer Lulu en Michael Harding had de bal maar voor het inkoppen. De spits kopte de bal echter naast het doel. Na vijfentwintig minuten was het toch raak toen de opgekomen verdediger Damian Muller de bal voor het doel zette. Michael Harding was er dicht bij, maar Jordy van Walsum van Drechtsteek kopte de bal zelf achter zijn doelman; 0-1. Rijsoord bleef geconcentreerd spelen, maar na een dertig minuten zag je dat toch wat afzwakken. De thuisploeg kwam meer in de aanval en verdedigend klopte het bij Rijsoord ook niet altijd meer. Ook doelman Evora liet zich daarbij niet onbetuigd en ruziede met zijn eigen spelers. Zelfs nog op weg naar de kleedkamer voor de rust, waar hij uit woede een reclamebord kapot trapte. Scheidsrechter Van Bleek gaf hem daarvoor terecht een gele kaart.

Ommekeer

In de kleedkamer zal er best wel het één en ander besproken zijn, maar dat blijft binnen de ‘geheimen’ van een kleedkamer. Elton Evora zal echter met een ander gevoel het veld weer opgestapt zijn dan in de eerste helft. Hij toonde zich minder zelfverzekerd en was ook niet altijd even resoluut bij tegenaanvallen van de tegenstander. Want die kwamen er meer en meer. Rijsoord kon het overwicht van het eerste halve uur niet meer oppakken en daarmee kwam Drechtstreek meer en meer aan aanvallen toe. En zeker zeven minuten na de rust toen Rick Sieses van dichtbij de gelijkmaker kon maken; 1-1. Rijsoord was de grip op de wedstrijd kwijt en Drechtstreek kreeg vleugels. Halverwege de wedstrijd enige consternatie toen doelman Evora bij een uittrap een tegenstander raakte en voor hij er erg in had lag de bal in het doel. Feest op het veld en op de tribune. Waarschijnlijk is het moment de scheidsrechter ontgaan, want hij besloot, waarschijnlijk op basis van de protesten van de spelers van Rijsoord, tot het afkeuren van het doelpunt. Aan de andere kant kreeg Rijsoord ook nog de nodige kansen. Michael Harding zag een schot via een tegenstander naast gaan en Enriqué Edomaruse faalde oog-in-oog met de doelman van Drechtstreek. Twee minuten voor het officiële einde van de wedstrijd werd dan toch het vonnis geveld. Een afstandsschot van Thijs den Dunnen werd door iedereen gemist om uiteindelijk in het doel te belanden; 2-1. Rijsoord kreeg nog kansen in de persoon van Timo Versteeg, maar zijn inzetten werden, zonder dat hij het waarschijnlijk zelf wist, geweerd door doelman Ulusoy. Met nog een enkele extra minuut floot scheidsrechter Van Bleek de wedstrijd af en stond Rijsoord met lege handen. Daar waar Rijsoord een trotse koploper had kunnen zijn staat het nu op een vierde plaats met drie ploegen op een punt minder en waarvan er twee nog een wedstrijd minder hebben gespeeld. Hopelijk doorbreekt Rijsoord het patroon om in de eerste helft van de wedstrijd veel beter te zijn, maar door het uitblijven van doelpunten de wedstrijd helemaal of deels uit handen geeft.

De competitie ligt volgende week stil en dus alle tijd om de fysieke en geestelijke wonden te likken. Donderdagavond om 20.00 uur oefent Rijsoord op het Kraaiennest tegen Sliedrecht en over twee weken op 2 november staat de thuiswedstrijd tegen Slikkerveer op het programma. Een regelrechte derby tegen het team van oud-Rijsoordtrainer Gijs Zwaan. Spelers en technische staf worden veel succes toegewenst.

Opstelling: Elton Evora – Damian Muller – Kevin Versteeg – Chakib Lechheb (62. Timo Versteeg) – Lulu Statia – Danny Haasdijk – Melivai Krolis (78. Kingsley Hout) – Michael Harding (67. Enriqué Edomaruse) – Jeremy Boshart – Joël Shahzad – Dogan Kulup (78. Anass Rachidy).

Foto’s: Leen Kruithof